Projecten

Het Jeugdvakantieloket biedt financiële ondersteuning aan kampen en vakantieactiviteiten die worden georganiseerd door organisaties uit Den Haag, Wassenaar, Leidschendam-Voorburg en Rijswijk voor kinderen en jongeren in kwetsbare situaties uit deze regio.

Het Jeugdvakantieloket ondersteunt tevens scholen en sportverenigingen uit ons werkgebied bij de organisatie van school-/sportkampen wanneer er sprake is van een financieel kwetsbare doelgroep.

Vakantieactiviteiten

‘Nieuwe vrienden maken dankzij kunst’

‘Maak een nomadenrugtent waarmee je je overal thuis voelt als je op reis gaat. En als je niet op reis gaat, een tent waarmee je een vakantiegevoel krijgt.’ Dat is de opdracht aan kinderen uit de Schilderswijk, Transvaal en andere Haagse aandachtswijken, die meedoen met de KunstKaravaan, georganiseerd door Art-S-Cool, de kunstschool uit de Haagse Schilderswijk. De jaarlijkse KunstKaravaan, middenin de zomervakantie, is speciaal voor kinderen die niet op vakantie gaan. Volgens Art-S-Cool levert kunst een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van kinderen. Het stimuleert hun zelfontplooiing en geeft zelfvertrouwen.

Geen nomadenrugtent hetzelfde

Gedurende vijf dagen wordt een grote tent elke dag op een ander plein in de wijk opgezet en kunnen de nieuwsgierig geworden kinderen binnenlopen.

Vier kunstenaars van Art-S-Cool prikkelen de creativiteit van de 250 kinderen die verspreid over de week werken aan hun eigen nomadenrugtent. Ze durven steeds meer en passen hun ontwerp aan om het nog bewegelijker of groter te maken. Ook ouders zijn welkom en helpen mee en komen zo in contact met andere ouders.

Geen nomadenrugtent wordt hetzelfde. Er is een bed voor het knuffeldiertje, een rugzak met vleugels, een plekje voor de familie en een voetballiefhebber maakt een rugtent met een voetbalspel. Trots gaan alle kinderen met hun nomadenrugtent op de foto. Iedereen maakt die week nieuwe vrienden. Ook met buurtbewoners zoals de Turske moskee die spontaan Turkse thee aanbiedt. En Haagse Hopjes stellen hun toiletten en keuken open. De KunstKaravaan werkt echt verbindend in de wijk, iedereen helpt elkaar. En als ware nomaden volgen veel kinderen de KunstKaravaan van plein naar plein.

Laura van Eeden
Directeur Art-S-Cool

Project: De KunstKaravaan Schilderswijk

Periode: zomervakantie

Organisatie: Art-S-Cool, kunstschool, Schilderswijk in Den Haag

‘Een verrijking andere culturen te leren kennen’

Het Vakantiebos gedurende drie weken in de zomervakantie, is inmiddels een fenomeen. Kinderen uit de wijde omgeving komen één en soms alle vijftien dagen naar het vakantiebos op de grens van Den Haag en Rijswijk. Sommige deelnemertjes van vroeger zijn nu zelf vrijwilligers. Niet verwonderlijk, want elk jaar komen oude bekenden van vorig jaar terug. Hun eerste vraag is dan: ‘Gaan we net als vorig jaar weer…..?’

Hoogtepunten vakantiebos

Er zijn dagelijks talloze activiteiten in het bos, op het basketbal- en voetbalveld voor de ongeveer 2500 deelnemers in verschillende leeftijdsgroepen van 4 tot 15 jaar.

Elke leeftijdsgroep gaat een dagje weg naar strand, zwembad of speelparadijs en de oudste kinderen van 13 tot 15 jaar gaan zelfs vijf dagen op kamp. Er zijn te veel activiteiten om allemaal op te noemen, maar een paar hoogtepunten zijn de waterdag georganiseerd door de 11- tot 15-jarigen, de disco opgezet door de 9- tot 12-jarigen, levend stratego in het bos, zelf kunstwerken maken onder leiding van een kunstenaar, en heerlijk spetteren met verf en verf naar elkaar gooien tijdens de verfdagen.

Behalve de Nederlandse leiding, zijn er elk jaar twintig vrijwilligers uit andere Europese landen. Voor de kinderen en de leiding een verrijking om andere culturen te leren kennen tijdens de themadag waarin de Europese vrijwilligers zichzelf, hun land en achtergrond presenteren.

Het is geweldig om te zien hoe blij kinderen worden van hun vakantiegevoel tijdens het vakantiebos. En helemaal leuk is als zij voor het naar huis gaan ‘dankjewel voor vandaag’ zeggen.

Thomas Veltman en Frouke Brouwer
Activiteitenbegeleiders

Project: Vakantiebos

Periode: zomervakantie

Organisatie: Don Bosco Rijswijk

Vakantiekampen

‘Kinderen vragen wanneer ze weer mee mogen’

‘Drie dagen survivallen en overnachten in een sporthal met tachtig 8- tot 12-jarigen uit het speciaal onderwijs. Een groot avontuur voor de deelnemende kinderen, die normaal gesproken in de schoolvakanties niet op vakantie gaan en veel rondzwerven op straat in Den Haag, waar zij wonen. Tijdens het SGK survival-/sportkamp op het natuurterrein van Ockenburgh zijn de kinderen de hele dag en avond in touw. Ze gaan mountainbiken, boogschieten, kanoën en klimmen. Samen bouwen ze een vlot en is het best wel spannend tijdens de spokentocht in het bos. Ook het bowlen is een vast onderdeel van het kamp. Maar het absolute hoogtepunt is de disco, met een echte dj en een danswedstrijd.

Logeren in verenigingsgebouw

De kinderen eten en slapen in het verenigingsgebouw van de plaatselijke voetbalvereniging. Daar wordt voor hen gekookt. Er staan gezonde maaltijden op het menu, al is de patat die SGK gratis krijgt aangeboden, een waar feest.

De laatste dag staat in het teken van de Hollandse spelletjes zoals koekhappen en spijkerpoepen. Moe en heel voldaan keren de kinderen weer huiswaarts, sommigen zelfs huilend. En allen met de vraag: ‘Wanneer mag ik weer mee?’

Gijs van Wijk
SGK sportleraar

Project: Survival-/sportkamp

Periode: herfstvakantie

Organisatie: SGK

‘Hoogtepunt is de geboorte van het kalfje’

De meeste bezoekers van ontmoetingscentrum Kariboe Bibi, uit de Haagse Spoorwijk, blijven tijdens vakanties vaak in hun eigen buurt, waar weinig groen te vinden is. Daarom organiseert STEK in de zomervakantie een gezinsvakantieweek waar 27 kinderen en hun 18 ouders samen 4 dagen logeren in de groepshotel de Tienhoeve, in de achterhoek van Hengelo.

Tijdens de eerste dag maken de moeders en kinderen van 4 tot 12 jaar kennis met de boer en boerin van boerderij Ruimzicht in Halle-Heide, en met de koeien, kalfjes en stier. Er is gelukkig ook tijd om de schattige kleine poesjes en pony’s te knuffelen en te aaien. De groep ziet hoe er van koeienmelk kaas wordt gemaakt. Het blijft niet alleen bij het kijken naar zoveel lekkers. Gelukkig mogen zij ook proeven van de heerlijke biologische kazen. Tijdens de rondleiding in de kas zien zij hoe de groenten en fruit groeien.

Op dag 2 zijn de jongeren tot 17 jaar en hun ouders aan de beurt. Hoogtepunt van de dag is de geboorte van een kalfje, dat de naam Kariboe krijgt, wat ‘Welkom’ betekent. Dag 3 staat in het teken van klussen op de boerderij door ouders en kinderen. Ook mogen zij die dag de dieren voeren.

Vakantiegevoel

Naast het bezoek aan de boerderij, wordt er samen gekookt en is het genieten van elkaars kookkunsten. De kinderen zijn uren zoet op het springkussen. Ook gaan zij zwemmen en fietsen in de omgeving. Tussendoor is er tijd voor ouders en kinderen om samen spelletjes te spelen.

De kinderen van 12 tot 18 jaar gaan op een nachtelijke tocht. Onder begeleiding van een paar ouders worden zij in het bos gedropt op ongeveer 5 kilometer van het groepshotel. De vakantieweek wordt afgesloten met een bonte avond, door de oudste kinderen georganiseerd. Iedereen danst en zingt uit volle borst mee. Deze paar dagen Hengelo voelen als een echte vakantie. Kortom, heerlijk een paar dagen lekker op adem komen.

Lerina Kwamba
Projectleider

Project: Kariboe Bibi kamp

Periode: zomervakantie

Organisatie: STEK voor Stad en Kerk, Den Haag

School/sportkampen

‘Met z'n allen slapen in het verenigingsgebouw is leuk!’

Voor de voetballertjes van HVV Laakkwartier is het pupillenkamp in de herfstvakantie iets waar al jaren naar wordt uitgekeken. Voor veel van de 30 deelnemers is er thuis onvoldoende budget voor een herfstvakantie buiten de deur. Als het eindelijk hun beurt is mogen de 10- tot 12-jarigen van maandag tot vrijdagmiddag met hun luchtbed/matje en slaapzak in het verenigingsgebouw van de voetbalvereniging logeren.

Natuurlijk staan sport en voetbal centraal tijdens de week. En ook puzzeltochten, droppings, een griezeltocht in het bos, een dagje pretpark, en een bezoek aan een professionele voetbalclub staan op het programma. De Crea-Bea-knutselochtend is jaarlijks een doorslaand succes. Aan de hand van een vast thema worden die dag de mooiste creaties geknutseld. Bijvoorbeeld een eigen metalenschild rond het thema middeleeuwen.

Hoewel je zou verwachten dat het bezoek aan het pretpark of aan Ajax of Feyenoord het hoogtepunt van de week is voor de voetballers, blijkt dat vaak niet het geval. Als vrijdag de vraag komt wat de leukste herinnering aan de week is, is het antwoord soms heel verrassend: ‘Mijn eigen schild maken’ en ‘Met anderen slapen in het verenigingsgebouw.’

Evert Pronk
voormalig medeleider-organisator

Project: Pupillenkamp

Periode: herfstvakantie

Organisatie: HVV Laakkwartier, voetbalclub uit het Haagse Laakkwartier

‘Drie dagen genieten zonder zorgen’

Vanaf groep 1 spaart basisschool Het Startpunt al voor het afsluitende schoolkamp van de leerlingen van groep 8, allen van niet-Nederlandse afkomst. Als het eindelijk zover is, stappen de 21 leerlingen en 8 begeleiders op de fiets voor hun rit van 10 kilometer naar watersportaccommodatie De Madelief, aan de rand van Den Haag/het Westland.

Sommige kinderen zijn nog nooit buiten de stadsgrenzen van Den Haag geweest en ze zijn al helemaal niet gewend om buitenshuis te slapen. Tijdens het schoolkamp slapen de kinderen in tenten die zij zelf moeten opzetten, een activiteit op zich.

Survivallen ware hit

Tijd om zich te vervelen is er niet tijdens het driedaagse kamp. De leerlingen gaan overal fietsend naar toe: een museum in Scheveningen, een bunker in de duinen, een rondvaart in de Rotterdamse haven en uitleg over de waterkering van Hoek van Holland. Allemaal activiteiten die zij anders nooit meemaken, evenals kanoën en levend Stratego.

Het survivallen op de laatste dag is een ware hit. Vooral het tokkelen vanuit de hoge bomen, met als doel landen op het eilandje. Tot grote hilariteit komt bijna iedereen in de vijver terecht en zit er niets anders op dan terugzwemmen. Dat ze drijfnat zijn, deert de kinderen niet. Hun basisschooltijd is op een prachtige manier afgesloten met drie dagen lang genieten zonder zorgen.

Trevor Reis
Gymleraar en gedragsspecialist

Project: Schoolkamp groep 8 ter afsluiting basisschooltijd

Periode: zomervakantie

Organisatie: Basisschool Het Startpunt, in de Schilderwijk Den Haag